Görüntüleme Birimleri

Görüntüleme Birimleri Nelerdir?
  • Monitör
  • Projeksiyon Cihazları

1.Monitör:

Monitör, bilgisayar içerisindeki bilgilerin kullanıcıya aktarılması amacıyla kullanılır.

A-Monitör çeşitleri:

  • CRT Monitörler
  • LCD Monitörler
  • Plazma Monitörler
  • LED Ekranlar

B-Monitör Bağlantıları:

Ekranlar, ekran kartlarına bağlandığına göre bağlantı noktaları arasında uyumluluk olması gerekir. Günümüzde DVI ve D-SUB tipi çıkışlar vardır. Ekran kartı DVI çıkışa sahipse daha iyi resim kalitesi sunduğu için DVI çıkışlı bir ekran karı alınmalıdır. Çünkü DVI dijital olarak çalışır ve dolayısı ile analog çevrime gerek kalmaz. Bilinmelidir ki analogdan dijitale veya dijitalden analoga çevrim yapılırken veriler azda olsa bozulmaktadır. S Video çıkışı televizyon, video, DVD player gibi cihazların bağlanması amacı ile kullanılmaktadır. HDMI standardı, gelişmiş ve yüksek tanımlı video ile çok kanallı ses sinyallerinin tek kablo üzerinden taşınmasını destekler. HDMI girişine uydu alıcınızı, “DVD player”ınızı, müzik ve ses sistemlerinizi, televizyonlarınızı bağlayabilir ve yüksek kalite ses ile görüntü aktarımı sağlayabilirsiniz

2-Projeksiyon Cihazları:

Genellikle okullarda ve şirketlerde sunum için kullanılan projeksiyon makinesi;ışığı yansıma özelliğinden faydalanarak icat edilmiş,çok büyük görüntü elde etmeye yarayan görüntüleme aygıtlarıdır. Bu makineler, görüntülemenin yapılacağı uygun bir zemine çevrilerek istenilen büyüklüğe göre pozisyon ayarı yapılıp görüntü oluşturulur. Projeksiyon makinesinin en büyük dezavantajı görüntüleme yapılacak yerin karanlık olması gerekmektedir. Ayrıca yansıtmanın yapılacağı yüzeyin açık bir renk olması gerekir. Bu nedenle yansıtılmış görüntünün iyi oluşması için özel perdeler imal edilmektedir.
Projeksiyon makinelerin bir türevi olan projeksiyon monitörlerde de görüntü aynı şekilde elde edilmektedir. Yalnız projeksiyon monitörlerde yansıtma işlemi, monitör kasasının arkasından yapılmaktadır. Bu monitörlerin etkili bir şekilde seyredilebilmesi için uygun duruş açısından izlenmesi ve ekranına direk ışık vurmaması gerekir. Büyük ekran boyutlarında, yüksek çözünürlükte üretilen projeksiyon monitörler HDTV yayın formatını destekleyebileceği gibi bilgisayarlar için analog RGB monitör bağlantısınıda bulundurabilir.

A-Projeksiyon Çeşitleri:

  • LCD
  • DLP
  • LED Projeksiyon

“alıntıdır”

Yorum bırakın